Stiftelsen

  • Webben

Att Stiftelsen nu är klara för Törebodafestivalen kommer att glädja många besökare.
Ibland vet man inte att ett behov har funnits förrän det fyllts. Stiftelsen är ett bra exempel.
Och det som var menat som ett hobbyband blev en av musikvärldens stora skrällar.
Under åren som har gått sedan Stiftelsen släppte sin singeldebut ”Vart jag än går” har de varit etta på de flesta listor, passerat gränsen för sjufaldig platina för singeln och dubbelplatina för albumet ”Ljungaverk”. De har genomfört en utsåld konsertturné samt ett flertal helgspelningar. Stiftelsens låtar har streamats över 70 miljoner gånger.

Historien om Stiftelsen är numera ganska känd. Robert Pettersson, sångare i Takida, bestämde sig för att förverkliga drömmen om att bilda ett band med sina gamla barndomskompisar. Micke Eriksson (gitarr) och Arne Johansson (bas) hade mest ägnat sig rock’n’roll och rockabilly med rötterna i 50-talet, Martin Källström (trummor) hade spelat mycket metal och var bland annat med i originalsättningen av Corroded.

Fyra gamla vänner som startade ett hobbyband, av en slump började sjunga på svenska och hittade en ton som man fick gå tillbaka till Perssons Pack och Traste Lindéns Kvintett för att hitta en motsvarighet till. En säregen mix av rock, pop, punk och folkton. Något som låter mer landsort än hipp storstad och stundtals nästan tangerar svenska dansband som de lät när de hade lite mer attityd och drag.