Twisted Sister

  • Webben
  • YouTube

Nu är det klart att årets utländska bidrag till Törebodafestivalen blir hårdrocksbandet Twisted Sister.
– Twisted Sister är helt klart en kanonbokning och extra roligt är att de gör sin enda Sverigespelning hos oss i sommar. Så gott som alla är bekanta med deras stora hits ”I wanna rock” och  ”We're not gonna take it”. Det blir garanterat sprakande gung och häftig rock på torget i Töreboda, konstaterar en mycket belåten Per Ottosson, festivalgeneral.

Det blir också en chans för publiken att se bandet för sista gången. Efter en inplanerad turné 2016 lägger bandet av.
– Den dagen när jag börjar känna att vi har blivit långsamma på scenen är det dags att sluta. Jag vill inte att folk ska se besvikna ut i folkmassan. Det är slut om vi inte längre kan sparka röv, har sångaren Dee Snider sagt i en kommentar.

Twisted Sister bildades den 14 februari 1973 av bandets gitarrist Jay Jay French i New York, USA. Efter att sångaren Dee Snider gått med i bandet 1976 tog han över rollen som frontfigur. I övrigt har flera medlemmar kommit och gått i bandet, men de mest kända är Mark Mendoza, Eddie Ojeda och A.J. Pero.

Gruppen släppte sin första LP 1982, men det skulle dröja till 1984 innan gruppen verkligen slog igenom, med sångerna "I Wanna Rock" och "We're Not Gonna Take It", som fanns med på albumet Stay Hungry. Gruppen upplöstes år 1987 men återförenades 1997 för att åka på turné och de har sedan dess genomfört flera mer eller mindre tillfälliga återföreningar. Den 20 mars 2015 avled gruppens trummis A.J. Pero. Mike Portney kommer att ersätta honom.

Musiken de spelar är heavy metal med viss inspiration, främst imagemässigt, från glamrock och grupper som Kiss och New York Dolls. Namnet Twisted Sister grundar sig i att bandmedlemmarna i början klädde sig i kvinnokläder. De beskrev då sig själva enligt mottot: Look like women, talk like men and play like motherfuckers. Många av gruppens sånger handlade om konflikter mellan föräldrar och barn, och kritik mot utbildningssystemet.